A hordozható eszközök legnagyobb előnye, hogy akkumulátorról is működőképesek, azonban sokkal több tényező befolyásolja a hosszútávú megfelelő működést mint azt elsőre gondolnánk.

Az iPhone-unkban évekig jó szolgálatot tesz a beépített akkumulátor, azonban a kevésbé szerencséseknek akár 1 éven belül is jelentkezhetnek problémák, ebben nagy szerepet játszik az akkumulátor gyártási technológia és a felhasználói szokások is.

Kezdjük az elején! 

A hetvenes évek elején kezdtek el kisírletezni a lítium-ion akkumulátorok kifejlesztésével, de igazi áttörést a lítium-kobalt-oxid hozta, amelyre alapozva az első lítium akkumulátorok 1991-ben kerültek kereskedelmi forgalomba a Sony által. A technológia, majd a mobil készülékek zsugorodása miatt is szükség volt a súly csökkentésére, ezért több gyártó is belefogott a lítium-ion technológia fejlesztésbe. Ma az egyik legsűrűbb energiatárolásra alkalmas akkumulátor típus így tehát jó alapjául szolgál az iPhone, iPad és MacBook akkumulátoroknak is.

A működési elvről dióhéjban…

A töltés tárolásáról (nevét is erről kapta) a lítiumionok gondoskodnak, amelyek töltéskor az szénalapú elektródához, kisütéskor (merítéskor) pedig  a pozitív fém-oxid-elektródához vándorolnak.

Ezeket az ionokat egy elektorilt közeg szállítja (vezeti át) az anódról a katódra és fordítva.

A lítiumion akkumulátorok élettartama véges, amelyet a tárolókapacitásuk csökkenése alapján  milliamperórában(mAh), illetve töltésciklusokban lehet mérni.

A kapacitásuk nagyon változó készüléktípusoktól függően, akár több cellásak is lehetnek, illetve töltőelektronikával kell ellátni a megfelelő töltés és működés érdekében.

Egy teljes töltési ciklus akkor számít ha mind a 100%-ot lemerítettük és feltöltöttük, ez történhet több lépésben is. Például lemerítjük 50%-ra majd feltöltjük teljesen és aztán lemerítjük 50%-ra és feltöltjük újra, ez már kitesz 1 ciklust.

Egyes adatok szerint az iPhone-ok esetében nagyjából 500-600 ciklus után a kapacitásuk lecsökken az eredeti állapothoz képest 80% alá. Működésük bizonytalanná válhat. Míg MacBook-ok esetén már 300 ciklus után elérheti a 20%-os kapacitáscsökkenést.

A tapasztalat azt mutatja hogy átlagosan az élettartama ezeknek az akkumulátoroknak nagyjából 600 és 1000 ciklus közé tehető, amikor már drasztikus változások léphetnek be, akár feszültség ingadozás is, amely az iPhone-unk kikapcsolását eredményezheti. Az Apple válasza volt erre a jelenségre, a teljesítmény csökkentés szoftveresen, vagy az akkumulátor cseréje. Esetenként találkoztunk már 1000 ciklus feletti értékekkel is, amely akkumulátorok kiválóan működtek és a tervezett kapacitásuk 70%-át teljesítették megfelelően.

Mit ne csinálj!

Pár fontos dolog következik amit ha betartasz, akkor meghosszabbíthatod az iPhone, iPad vagy MacBook akkumulátorod élettartamát. Nem probléma, ha esetenként nem sikerül betartani ezeket az irányelveket, de javasolt szokásunkká tenni.

1. Sose merítsd le teljesen, 5-10% töltöttség alá.

2. Lehetőség szerint, ha töltőre csatlakoztatod, várd meg amíg egyhuzamban feltöltődik a készülék 100%-ig, vagy legalább 80%-ig. De semmiképp se 10-20%-okkal töltögesd.

3. Kerüld a hirtelen, nagy hőmérsékelt változást(~10°C). Az ideális hőmérséklet a lítiumion akkumulátoraknak 0-35°C, MacBook-ok esetén 10-35°C

Ha nem használod a készüléket több ideig(tartalék telefon) akkor 50%-ra töltsd fel és úgy rakd el, majd félévente töltsd fel újra 50%-ig.

Reméljük, hogy sikerült ezáltal egy kicsit tisztább képet kapnotok az akkumulátorokról.

Az Apple hivatalos álláspontja az akkumulátorokról.

Kategória: Hasznos