Valószínűleg számtalan cikk vagy bejegyzés készült a témában, de továbbra sem lehet eléggé kihangsúlyozni mekkora jelentősége van az életünkben a személyes adatainknak, évek munkái és emlékeink megfizethetlenek.

Egyes felmérések szerint az otthoni felhasználók több mint 80%-a nem végez rendszeres mentést. Az adatok tárolására szánt eszközeink viszont sérülékenyek, a biztonsági mentésre pedig nem fordítunk kellő figyelmet. Ez jelentős veszélyt jelent az adatainkra, hiszen ha valamilyen okból elvesznek (meghibásodás, téves törlés, az eszköz elvesztése) és ha épp egy olyan fontos fájl vész el amivel minden például minden nap dolgozunk akkor nagy fejtörést tud okozni számunkra fájlok visszaállítása.

Rendszerint azonnali megoldás nincs az adatok visszafejtésére, egyik cég sem tud azonnali megoldással szolgálni, akár napokba vagy hetekbe is beletelhet mire egy-egy sérült adathordozóról sikerül kinyerni a fontos adatainkat.

Az, hogy nem mentünk az a legtöbb esetben egyenlő azzal, hogy előbb utóbb utól ér minket valamilyen formában az adatvesztés, ugyanis az adathordozók élettartama is véges. Sajnos nem lehet megjósolni mikor következik be a tragédia. Az adatvesztés nem túl szerencsés, főleg ha egy vizsgamunkáról, könyvelési anyagról, egy prezentációról, vagy netán a féltve őrzött emlékeinkről, azaz a fényképeinkről van szó.

A vállalati szegmensben még súlyosabb károkat tud okozni az adatvesztés, ha például olyan adatbázissal dolgoznak, melynek elvesztése esetén hónapokba telne a cég működésének helyreállítása, ha egyáltalán van erre lehetőség. Egy komoly adatvesztést az esetek 70%-ában nem élnek túl a cégek. Esetenként olyan költségekkel járhat a helyreállítás, hogy lehetetlen talpra állni belőle.

Legtöbben akkor ismerik fel az adatmentés fontosságát amikor már késő, vagy csak mélyen a zsebükbe nyúlva van esély az adatainkat visszakapni.

Hazánkban is van jópár adatmentő cég akik speciális felszereléssel összezúzott iPhone-okról, vagy fizikai hibás HDD-kről, SSD-kről is képesek kinyerni az adatainkat.  Az árképzés az már egy kényesebb téma, merevlemezek esetén 30-50.000 Ft-ról indul, míg egy iPhone esetében 70-100.000 Ft-tól és a határ a csillagos ég. Legtöbb esetben a bevizsgálási költség is többe kerülhet mint egy eszköz, amivel megelőzhetnénk az adatvesztést.

Ez nagy kontrasztot állít az elé, hogy valójában mennyi erőfeszítésünkbe telik, hogy megelőzzük a bajt. A hangsúly a megelőzésen van, ne várd meg amíg te is kellemetlen szituációban találod magad.

Hogyan is vágjunk bele?

Számos lehetőségünk van az adatmentésre, vagy biztonsági mentés készítésére.

Felhőszolgáltatások

Ha saját magunkban nem bízunk, rábízhatjuk fontos adatainkat valamelyik felhőszolgáltatóra. Ilyenek az iCloud, iCloud Drive, OneDrive, a Google Drive és a Dropbox.

Előnyei, hogy bárhonnan elérhetjük adatainkat vagy biztonsági mentésünket (ha van internet hozzáférésünk), legtöbbünknek ez egy nagyon kényelmes megoldás, de sokan nem szeretnék személyes fájljaikat egy multi cégnél tárolni egy távoli szerveren.

Magyarországon az iCloud tárhely árképzése a következő:

50 GB: 299 Ft / hó
200 GB: 899 Ft / hó
2 TB: 2990 Ft / hó

Külső merevlemez

Aki magánál szeretné tudni adatait, de nem szeretne sokat költeni, azoknak érdemes egy egyszerű “hordozható winchestert” beszerezni. Erre készíthetünk akár Time Machine mentést is vagy manuálisan menthetjük adatainkat, esetlegesen valamilyen adatmentő szoftvert is használhatunk, ha gombnyomásra szeretnénk elvégezni ezt a műveletet.

Tárhelytől függően már 20.000 Ft – tól hozzá lehet jutni egy külső merevlemezhez.

Time Capsule, vagy NAS (Hálózatra csatolt tároló)

Értelem szerűen az Apple termékei kompatibilsek egymással, így egy Mac-ről könyedén készíthetünk Time Machine mentést és automatizálhatjuk is így amikor tétlen a számítógépünk hálózaton keresztül szépen elkészül az adatmentés.

Más gyártó NAS tárolóit is használhatjuk ami egy fokkal professzionálisabb módon készíthet biztonsági mentést, amely alatt azt értem, hogy több merevlemez található benne a Time Capsule-al ellentétben és duplán menti adatainkat, így ha az egyik adattároló meghibásodik akkor is rendelkezésre áll még egy példány.

Az árképzés nagyjából 100.000 Ft-tól kezdődik, azonban gondoljunk bele mennyi időt és energiát spórolunk meg vele, nem beszélve az adat visszaállítás költségéről.

Javasoljuk, hogy minél előbb gondoskodjatok a biztonsági mentéseitekről, sosem tudhatjuk mikor következik be az armageddon!

Ha bármilyen tanácsra van szükségetek a témában, nyugodtan gyertek be az üzletünkbe és segítünk eligazodni, hogy mi lenne számotokra a megfelelő megoldás!

Kategória: Hasznos