Ma jelentek meg az új iPhone-ok! De vajon érdemes váltani az új készülékekre? Mivel tudnak többet? Vagy mivel tudnak kevesebbet?

Akkor kezdjük azzal, hogy lassan kezd káosz kialakulni az Apple házatáján az iPhone elnevezéseket illetően (pont úgy mint az iPad-ek esetében), de talán ezzel a 11-es szériával mostmár egyszerűbb lesz a készülékek elnevezéseit követni. Egészen egyszerűen 11, 11 Pro és 11 Pro Max névre váltottak és így immár a 3 modell közel azonos névvel lefedi a belépő szintet az aktuális csúcskészüléket és a csúcskészülék nagytesóját. Várhatóan a következő évben is tartják magukat ehhez a hármashoz és lesz iPhone 12, iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max. A korábbi 8, 8 Plus, X elnevezések és az XR, XS és XS Max elnevezések káosza helyett. (főleg, hogy az iPhone 7S, iPhone 8S vagy iPhone 9 kimaradt az elnevezések tekintetében)

Hogy mi a célja az Apple-nek ezzel a neveletlen nevetlenséggel azt sajnos nem tudhatjuk, de a marketing osztálynak biztosan van rá magyarázata.

Mivel nyújtanak többet az új készülékek? (vagy kevesebbet)

 • Első és véleményem szerint a legfontosabb az az üzemidő:
  • Az iPhone 11 3110mAh akkumulátor kapacitása lekörözi az iPhone XR 2942 mAh kapacitását, amely nagyjából 5,5%-ot jelent, de az energiatakarékosabb processzorral és felépítéssel ez nagyjából 1 óra üzemidő különbséget jelent a két készülék között(az Apple szerint).
  • Az iPhone 11 Pro esetén már 4 órával több üzemidőt igérnek mint az XS, ami számokban 3046 mAh az iPhone XS 2658 mAh kapacitásával ellentétben, amely százalékosan 13% növekedést jelent a tavalyi modellhez képest ez összeadva az energiatakarékosabb kijelzővel és processzorral már jelentős változás.
  • Az iPhone 11 Pro Max hozza a legtöbbet, amely az XS Max-hoz képest 3174-ről 3969 mAh-ra nőtt. Ez papíron 20% növekedés ami az új A13 Bionic chip-pel és kijelzővel a gyakorlatban 5 extra órát jelent!
 • A második az új kamerarendszer a megnövelt kamerák számával, a szélesebb látószöggel és éjszakai móddal, amely végre bekerült a konkurens gyártók és felhasználók nyomására. Lássuk sorban:
  • iPhone 11: lényegében megkapta az XS továbbfejlesztett kamerarendszerét hasonló paraméterekkel, így már az “olcsóbb” készülék esetén sem kell lemondani a portré mód által nyújtott mélység élességről és nagyobb látószögről.
  • Az iPhone 11 Pro és a Pro Max már tényleg súrolja a Pro jelzőt bár a lencsék méretét tekintve még mindig egy mobiltelefonról beszélünk, amit nem mérhetünk egy súlycsoportban más kamerákkal. Az ultraszéles látószög már hasonlít egy GoPro látószögéhez viszont optikai képstabilizátorral és az éjszakai mód teszi fel a pontot az i-re(az összes új készüléknél) kíváncsian várjuk az első PRO-fi fotósok tesztjeit az új készülékekkel és hogy valóban sikerült-e felzárkózni.
 • Apropó! Van néhány apróság amit megpróbált az Apple elsumákolni az-az, hogy a készülékek kicsit nehezebbek lettek és hangyányit nagyobbak, de az a néhány tized milliméter ide vagy oda ebben a mezőnyben már nem számít, örülönk a plusz üzemidőknek. Továbbá kikerült a Pro készülékből a Force Touch mint nyomásérzékeny hardveres elem, helyette a hosszant nyomás haptikus visszajelzése rezzen a kezünkben ha elég ideig tartottunk nyomva valamit.

 

Összességében jó kis ránc-felvarrott készülékek lettek, azt hogy megérdemli-e a Pro jelzőt azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre a fotómániásoknak és a masszív felhasználóknak mindenképpen többet nyújt az üzemidő és a kamera.

iPhone X, XS, XS Max és XR-ről semmiképpen nem éri meg váltani, de az egykamerás iPhone-okról és 7-es 8-as szériákkal bezárólag már minőségi előrelépést jelentenek az új készülékek.

Kategória: Egyéb